AUV & Varia

Online alumni magazine december 2021
Online alumni magazine december 2021

AUV & VARIA

AUV-DAG 2021

Op zaterdag 6 november vond de jaarlijkse ledendag van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging plaats. Zo’n tweehonderd leden ontmoetten elkaar zoals vanouds in de Oude Lutherse Kerk. Tijdens deze dag werd de AUV-alumnusprijs uitgereikt aan Karijn Helsloot voor haar stichting Taal naar Keuze. Voorafgaand aan de uitreiking gaf Ramsey Nasr een lezing over zijn boek De fundamenten, drie gebundelde essays over een land in coronatijd. In het boek stelt hij de vraag: hoe komen we uit de crisis? Dit maatschappelijke vraagstuk stond ook centraal in zijn lezing. Tijdens de lezing trad journalist Sheila Sitalsing op als moderator.

Foto’s | Monique Kooijmans

KIJK DE LIVESTREAM TERUG

UvA Bridge: hét platform voor en over alumni

Dit najaar is alumniplatform UvA Bridge gelanceerd, hét platform voor en over alumni van de UvA. Via dit platform houd je contact met oud-studiegenoten, vergroot je je netwerk, vind je hulp bij je eerste stappen op de arbeidsmarkt of help je als mentor pas afgestudeerden. Verder blijf je met UvA Bridge op de hoogte van nieuws, evenementen en opleidingsmogelijkheden. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde hebben een eigen groep binnen het platform.

UvA Merchandise Store

Wie regelmatig het Spui bezoekt, is het wellicht opgevallen: naast het markante Maagdenhuis bevindt zich de UvA Merchandise Store. Hier vind je een uitgebreide collectie UvA-artikelen, van sweaters en mutsen tot bidons en notitieboekjes. Mocht je als alumnus in een nostalgische bui zijn, breng dan vooral eens een bezoekje aan de winkel. Onze favoriet is het ‘Future Alumnus’-rompertje, te koop in verschillende kleuren. Liever online shoppen? Dat kan ook:

BEKIJK DE WEBSHOP

Project Taal naar Keuze wint
AUV-alumnusprijs

Veel UvA-alumni zijn maatschappelijk betrokken en werken aan inspirerende projecten. Om hun bijzondere prestaties breed onder de aandacht te brengen, reikt de Amsterdamse Universiteits-Vereniging elk jaar tijdens de AUV-dag de AUV-alumnusprijs uit.

De eerste prijs is dit jaar voor Karijn Helsloot, alumnus Italiaanse taal- en letterkunde. Met haar stichting Taal naar Keuze draagt zij bij aan een taalvaardige jeugd, door jongeren de mogelijkheid te geven om naast het Nederlands en het Engels minimaal één andere taal te leren beheersen. Aan de eerste prijs is een geldbedrag verbonden van drieduizend euro, dat de winnaar in haar project dient te investeren.

De tweede prijs én de publieksprijs, van respectievelijk tweeduizend euro en duizend euro, zijn voor alumnus Sociologie Guy Wijnen met De Kwekerij. Met zijn stichting wil hij studenten en young professionals tot bloei brengen, door inhoudelijke workshops en ontwikkeltrajecten aan te bieden op het gebied van relaties, vriendschap, levensvragen en persoonlijke ontwikkeling.

LEES HET INTERVIEW


LEES VOLGENDE ARTIKEL

De wens van alumni:

een leven lang leren aan de UvA

Er is een steeds grotere vraag naar bij- en nascholing van afgestudeerden, om zich te blijven ontwikkelen in de veranderende arbeidsmarkt. Uit een grootschalig onderzoek onder alumni, begin dit jaar, blijkt dat zij hiervoor het liefst terugkeren naar hun alma mater. Dit sluit goed aan bij de ambitie van de UvA om de komende jaren vanuit elke faculteit onderwijs voor professionals aan te bieden. Daarnaast zullen interdisciplinaire onderwijsprogramma’s worden ontwikkeld over maatschappelijke transities en meer generieke skills. De voornamelijk kortlopende programma’s worden aangeboden onder de vlag van UvA Academy. Ook interesse om volgend jaar terug te keren in de collegebanken?

BEKIJK HET COMPLETE AANBOD

Exclusief voordeel voor AUV-leden

Als lid van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging profiteer je van exclusief voordeel bij verschillende universitaire voorzieningen en culturele partners. Zo krijg je gratis toegang bij het Allard Pierson, sport je met flinke korting bij het Universitair Sport Centrum en ontvang je een gratis lenerspas van de Universiteitsbibliotheek.

VOLLEDIG OVERZICHT

Wie wint de UvA-scriptieprijs 2022?

Elk jaar wordt de beste en origineelste masterscriptie die is geschreven aan de UvA beloond met de UvA-scriptieprijs. Ben je tussen 1 februari 2021 en 1 februari 2022 afgestudeerd én is je masterscriptie beoordeeld met een 8,5 of hoger? Zend je scriptie dan in en maak kans op deze extra bekroning van je universitaire diploma. De prijs wordt uitgereikt tijdens het kennisfestival UvA Open in 2022 (datum op dit moment nog niet bekend).

BEKIJK DE VOORWAARDEN

Dies Natalis 2022

De UvA viert op maandag 10 januari 2022 haar 390ste Dies Natalis, de verjaardag van de universiteit. De Dies is ook het moment waarop eredoctoraten worden uitgereikt. Dit jaar wordt een eredoctoraat toegekend aan immunologen en echtpaar Ugur Sahin en Özlem Türeci. Sahin en Türeci ontvangen het eredoctoraat voor hun cruciale bijdragen aan onderzoek naar de ontwikkeling van mRNA-vaccins, in het bijzonder voor hun werk voor het BioNTech/Pfizer-vaccin voor COVID-19. Ook topeconome Ngozi Okonjo-Iweala ontvangt een eredoctoraat voor haar cruciale werk als Directeur-Generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en als erkenning voor haar buitengewone bijdragen aan de strijd voor wereldwijde gelijkheid, eerlijke handel en ecologisch duurzame ontwikkeling. De Dies Natalis is via livestream te volgen op uva.nl. Houd de website in de gaten voor de link.

Ugur Sahin en Özlem Türeci
meet your mentor:

Alumni helpen studenten

De overstap naar de arbeidsmarkt kan voor studenten behoorlijk lastig zijn. Dit geldt in het bijzonder voor eerstegeneratiestudenten en studenten met een migratieachtergrond. Uit onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt blijkt dat jongeren met een niet-westerse achtergrond in Nederland vijftig procent minder kans hebben op een baan dan westerse jongeren met dezelfde opleiding. Om deze groep studenten te ondersteunen is de Centrale Diversity Officer van de UvA in 2020 begonnen met het mentorprogramma Your Mentor. Na drie succesvolle edities is dit najaar een nieuwe groep alumni en studenten van start gegaan. Lijkt het jou ook leuk om een masterstudent te coachen? Meld je dan aan voor de volgende editie.

Evenmenten van AUV-alumnikringen

De AUV telt maar liefst 42 alumnikringen. Een kring biedt alumni een netwerk waar zij elkaar en oud-docenten kunnen ontmoeten. Regelmatig organiseren deze kringen evenementen waarbij de gezamenlijke historie en liefde voor het vakgebied centraal staan. Vanwege de coronacrisis werden deze bijeenkomsten lange tijd online georganiseerd, maar inmiddels kunnen kringleden elkaar weer fysiek ontmoeten. De Algemene Ledenvergadering van de AUV op 21 april wordt waarschijnlijk ook een fysieke vergadering.

Internationale UvA Alumni Chapters

In acht buitenlandse steden zijn UvA Alumni Chapters actief, die worden ondersteund door het Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds. In Beijing, Brussel, Londen, New York, San Francisco Bay Area, Shanghai, Sint-Petersburg en Washington DC vinden regelmatig fysieke of online bijeenkomsten plaats met interessante sprekers. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door vrijwilligers en zijn toegankelijk voor alumni en voormalige uitwisselingsstudenten van de UvA. Woon je in het buitenland, wil je geïnformeerd worden over evenementen, maar twijfel je of de UvA beschikt over je actuele gegevens? Geef deze dan aan ons door.

GEGEVENS WIJZIGEN

Weten­schappelijke literatuur binnen handbereik

Altijd en overal toegang tot kennis? Met de digitale UvA Universiteitsbibliotheek duik je in duizenden online artikelen, tijdschriften en publicaties op het gebied van wetenschap, economie, bedrijfskunde en onderwijs. Zo blijf je als alumnus je leven lang leren. Maak gratis een alumni-account aan:

MAAK EEN ALUMNI-ACCOUNT AAN

VOLG UVA ALUMNI OP SOCIAL MEDIA

Vergroot je netwerk en blijf via social media op de hoogte van ontwikkelingen rondom de Universiteit van Amsterdam. Zo is er op de LinkedIn-pagina wekelijks een selectie te vinden van actueel UvA-nieuws en aankondigingen van evenementen. Op Twitter informeren we je over benoemingen en interessante bijeenkomsten.

   

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

WhatsApp