Amsterdamse Universiteits-Vereniging

Online alumni magazine NAJAAR 2023
Online alumni magazine NAJAAR 2023

AMSTERDAMSE UNIVERSITEITS-VERENIGING

UNIVERSITEITSDAG OP 23 SEPTEMBER

tekst | Djoe Lan Tan
beeld | Ninette Moorman

UNIVERSITEITSDAG OP 23 SEPTEMBER

tekst | Djoe Lan Tan
beeld | Ninette Moorman
Het thema op 23 september 2023 is ‘vertrouwen’

Universiteitsdag met Willemijn van Dolen over duurzamer gedrag

Op zaterdag 23 september ontmoeten alumni, medewerkers, onderzoekers en studenten elkaar op de jaarlijkse Universiteitsdag. Een feestelijke dag op de UvA met een bomvol programma. Zo spreekt hoogleraar Willemijn van Dolen over hoe marketing ingezet kan worden om duurzamer gedrag te bevorderen en zijn er lezingen over AI in de zorg en de Jiddische taal.

HET PROGRAMMA EN AANMELDEN

Interview met Roxane van Iperen exclusief voor AUV-leden

Voor leden van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) is er een exclusief interview met jurist en auteur Roxane van Iperen, door presentator Yanti Danoekoesoemo. Aansluitend is er een lunch. Leden van de AUV krijgen gratis toegang tot de Universiteitsdag. Nog geen lid van de AUV?

WORD HIER LID

AUV-alumnusprijs 2023

Op de Universiteitsdag wordt ook de AUV-alumnusprijs uitgereikt, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging. De vereniging zet hiermee UvA-alumni in het zonnetje die via een aansprekend project een bijzondere bijdrage aan de maatschappij leveren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden. Uit de dit jaar 25 voorgedragen kandidaten selecteert de jury maximaal tien genomineerden die kans maken op een prijs van de vakjury of het publiek. Wie de uiteindelijke winnaars zijn, wordt tijdens de Universiteitsdag bekendgemaakt.

Lees over de winnaar van vorig jaar

COACHING: HOE GEBRUIK JE TWIJFEL VOOR EEN GOEDE START?

Net afgestudeerd en klaar voor je grote droom: een eigen bedrijf. En dan slaat de (gezonde) twijfel toe: kan ik dat wel? Is dat iets voor mij? Geen paniek. De Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) biedt starters zes coachingsessies met een deskundige coach die samen met jou blootlegt hoe reëel de twijfel is. En nog belangrijker: hoe gebruik je die twijfel voor een goede start?

Aan het woord is Roosmarijn Vos, business coach. Na haar studie Communicatiewetenschappen (1986-1992) werd ze zelf ondernemer. Daardoor weet ze wat er nodig is om van een onderneming een succes te maken. ‘Het is goed om vanaf het prille begin met een coach naar je ambities en plannen te kijken. Dat helpt je de juiste keuzes te maken voor een goede start. Het is niet eenvoudig om voor jezelf helder te krijgen waarom je iets wilt. Ik help daarbij door heel gericht vragen te stellen.’

Diepere lagen

Alumni kunnen zich via de AUV opgeven voor een coachingsessie. ‘Uiteraard beginnen we met een intake. Daarin kijk ik of we een klik hebben, of er ondernemersbloed aanwezig is en of de kandidaat coachbaar is. Dan maken we zes afspraken voor een uur live coaching in Amsterdam. We gaan in die sessies vooral dieper in op wat iemand zou willen en waarom. Vaak denken mensen: Leuk! Een eigen onderneming! Maar waarom vinden ze dat leuk, wat zit daaronder? Het gaat om die diepere lagen. Is het leuk genoeg om over hobbels te durven stappen? Want spannend is het wel. Denk aan iemand die net is afgestudeerd en mooie banen krijgt aangeboden. Toch wil hij graag zijn eigen ding gaan doen, zijn eigen zaak bouwen. En hij vindt het ook leuk om met zijn vrienden lekker op stap te gaan. Dat wordt een strijd. Hard werken voor je passie botst op den duur met je gevoel als je weer met je vrienden op dat bootje stapt.’

In je hoofd zitten

Wanneer ziet Vos een rode vlag? ‘Als er te veel weerstand is en iemand te veel op de rem staat. Dat speelt altijd heel subtiel. Zeker bij mensen die gestudeerd hebben, die zijn gewend om overal vragen over te stellen. Dat is prima, zolang het maar niet ontaardt in jezelf saboteren, in uitstel. Als mensen blijven hangen in twijfel en onzekerheid, dan zie ik een rode vlag. Te veel in je hoofd blijven zitten botst met een uitgangspunt van ondernemen: doen!’

Het programma van AUV Young biedt recent afgestudeerden coaching, netwerkbijeenkomsten en mentorprogramma’s. Jonge alumni ontwikkelen hiermee praktische loopbaanvaardigheden en krijgen handvatten bij het uitstippelen van hun carrière.

MEER OVER HET PROGRAMMA


MEER OVER BUSINESSCOACHING

Foto: Michael Niamut
Alumni Walks en Talks: Nederlands Slavernijverleden en Wetenschaps­communicatie

Alumni Walks en Alumni Talks zijn interdisciplinaire bijeenkomsten waarin alumni actuele thema’s bespreken. De vorm varieert, van lezing tot debat en van wandeling, rondleiding tot filmavond, of een combinatie hiervan. Lees hier een terugblik en een vooruitblik. 

Alumni Walk langs Nederlands Slavernijverleden

De AUV vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan diverse maatschappelijk relevante onderwerpen. Begin september vond daarom een Alumni Walk plaats langs plekken in Amsterdam die verbonden zijn met het Nederlands Slavernijverleden. De deelnemers begonnen de middag met een bezoek aan The Black Archives, een uniek archief met een grote collectie boeken die zijn geschreven vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn. De oprichter van The Black Archives (en de stichting New Urban Collective, waar The Black Archives uit voortkwam) Mitchell Esajas was tussen 2013 en 2017 studieadviseur Antropologie aan de UvA.

Na het archiefbezoek volgde een wandeling door Amsterdam-Oost, langs het Tropeninstituut, het Slavernijmonument in het Oosterpark en door de Dappermarktbuurt. Tussendoor proefden de alumni Surinaamse lekkernijen. Het was een leerzame middag met nieuwe perspectieven.

30 november: Wetenschapscommunicatie

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (OCW) kondigde in april aan dat hij tien miljoen euro vrij wil maken om een centrum op te richten voor meer doeltreffende wetenschapscommunicatie. Daarmee wil hij de afstand tussen wetenschap en samenleving verkleinen. Dit nationaal expertisecentrum kan een grote rol spelen bij het verbinden van wetenschap en de samenleving, want het lukt lang niet iedere wetenschapper om zijn kennis en boodschap goed over te brengen. Vanuit een landelijk centrum kan nog beter worden samengewerkt op het gebied van wetenschapscommunicatie, zodat kennis hierover terecht komt bij de mensen die hier in de praktijk mee bezig zijn.

Op 30 november praten we hierover tijdens de Alumni Talk Wetenschapcommunicatie met onder meer rector magnificus Peter-Paul Verbeek. Leden van de AUV ontvangen binnenkort een uitnodiging. Nog geen lid? Klik hier.

Hoe blijf jij je ontwikkelen?

Afgestudeerd maar nog niet uitgeleerd? Je netwerk vergroten? Regelmatig interessante evenementen bijwonen? Sluit je dan aan bij de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV).

Door je aan te sluiten bij de AUV krijg je een breed aanbod aan evenementen, cursussen, netwerkmogelijkheden voor alumni en vele kortingen. Wegens groot succes gaat de vereniging het aantal coachingtrajacten uitbreiden, in het bijzonder voor pas afgestudeerden. Van loopbaancoaching tot persoonlijke ontwikkeling en het opstarten van je eigen onderneming. Een goed moment om lid te worden dus!

MEER INFO EN LID WORDEN

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

WhatsApp