Anita Witlox en Paul Lips tekenen voor een nieuw Fonds op Naam, in bijzijn van Melchior Bussink, directeur van het Amsterdams Universiteitsfonds.
Anita Witlox en Paul Lips zijn al hun leven lang begaan met onderzoek naar oorlogsmisdrijven en rechtsherstel voor slachtoffers. Afgelopen voorjaar hebben zij een fonds ingesteld waardoor studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid kunnen helpen bij speciale projecten van de Nuhanovic Foundation.
Het fonds van Witlox en Lips heeft de naam Fonds voor Rechtsherstel bij Internationale Misdrijven gekregen. Het steunt de Nuhanovic Foundation die hulp biedt aan oorlogsslachtoffers met het vaststellen van de wettelijke aansprakelijkheid voor oorlogsmisdaden en bij het verkrijgen van compensatie voor geleden schade. Dit doet zij onder andere door het opzetten van juridische netwerken, die bestaan uit juristen uit conflictlanden die als vluchteling in Nederland verblijven. De Nuhanovic Foundation werd in 2011 opgericht door UvA-hoogleraar War Reparations Liesbeth Zegveld en werkt nauw samen met de rechtenfaculteit en de Amsterdam Law Hub, een broedplaats voor innovatie op het gebied van maatschappelijke juridische dienstverlening.
Dankzij het fonds van Witlox en Lips werkten drie UvA-studenten inmiddels aan het opzetten van het Ukraine Legal Network voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Dit netwerk heeft, net als het Yezidi Legal Network en het Syria Legal Network, het doel om vanuit een juridische achtergrond oorlogsmisdaden te documenteren en de schuldigen voor de rechter te brengen.
Een dergelijk netwerk biedt ook de mogelijkheid om op sociaal vlak mensen bij elkaar te brengen. Het Amsterdams Universiteitsfonds heeft de Nuhanovic Foundation dan ook in contact gebracht met Ahmad Jawad Saleh. Deze vluchteling uit Afghanistan studeert momenteel af aan de UvA, met steun van het Universiteitsfonds. Saleh schrijft een scriptie over de aansprakelijkheid van internationale coalities bij oorlogsmisdrijven. Dit onderwerp sluit naadloos aan bij het werk van de Nuhanovic Foundation. Hij is inmiddels betrokken bij het Ukrainian Legal Network. Zo werken het Amsterdams Universiteitsfonds, haar schenkers en wetenschappers van verschillende generaties samen aan een meer rechtvaardige samenleving.
Lees hier meer over het Fonds voor Rechtsherstel bij Internationale Misdrijven.
Het Aïda Paalman de Miranda Fonds is bij het Amsterdams Universiteitsfonds ingesteld om de ontwikkeling van talent onder Surinaamse studenten te stimuleren. Met een beurs uit dit fonds kunnen gemotiveerde en getalenteerde studenten van de Anton de Kom Universiteit één of meerdere semesters onderwijs volgen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
De eerste studenten die in september aan de UvA beginnen zijn Hamzah Nojosemito (21) en Shofar Sno (20). Nojosemito studeert wiskunde en heeft een talent voor programmeren. In Suriname geeft hij wiskundebijles aan middelbare scholieren. Bij de UvA hoopt hij meer moderne wiskunde te leren om deze in te zetten bij verschillende technologieën. Sno studeert natuurkunde. Hij won een gouden medaille tijdens de Physics Cup 2022, een online wedstrijd waar zo’n duizend studenten en scholieren aan meededen. Sno zegt van problemen te houden met een objectief correcte oplossing, waarbij het bewijs dat er geen oplossing is, ook een oplossing is.
Het bestuur en het team van het Amsterdams Universiteitsfonds wensen hen veel succes en een mooie tijd aan de UvA. Wilt u ook gemotiveerde talenten steunen met een gift aan het Aïda Paalman de Miranda Fonds?
UvA-wetenschappers en studenten willen bijdragen aan een eerlijke en rechtvaardige samenleving. Daartoe namen ze het initiatief tot de oprichting van een Rechtswinkel Geldzaken als onderdeel van The Amsterdam Law Hub. Dit is een broedplaats, gehuisvest in de Faculteit der Rechtsgeleerheid, voor maatschappelijke en juridische dienstverlening. De bedoeling is dat rechtenstudenten gratis juridisch advies geven aan mensen met schulden en aan de hulpverleners die hen bijstaan. Zo kunnen de studenten en (toekomstige) onderzoekers een belangrijke bijdrage aan de maatschappij leveren.
Het Amsterdams Universiteitsfonds deelt het ideaal om bij te dragen aan een meer rechtvaardige samenleving en steunt daarom dit project.
Wat laat ik na, aan wie en hoe? Wat zijn mijn idealen en hoe wil ik worden herinnerd? Het zijn vragen die bij veel mensen gaan spelen naarmate zij ouder worden. Overweegt u om het Amsterdams Universiteitsfonds op te nemen in uw testament? In onze brochure Schenken en Nalaten leest u meer over de achtergrond en de doelen van het Amsterdams Universiteitsfonds en krijgt u praktische tips. Eerst meer lezen over de impact van het Amsterdams Universiteitsfonds? Bekijk dan ons jaaroverzicht.