Amsterdamse Universiteits-Vereniging

Online alumni magazine voorjaar 2022
Online alumni magazine voorjaar 2022

Amsterdamse Universiteits-Vereniging

Alumni Talks 2022

De Alumni Talks is een serie waarin meerdere kringen van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) samenwerken om een actueel thema vanuit verschillende invalshoeken en disciplines te benaderen. Op de agenda staan de volgende Talks.

De Groene Stad

19 mei, 19.00 – 22.00 uur in Mediamatic

Amsterdam werkt aan de verduurzaming van de stad met verschillende partners. Hoe creëer je met alle betrokkenen de groene stad van de toekomst? Daar is onderzoek en deskundigheid voor nodig vanuit verschillende disciplines. In dit debat willen wij deze vraag met alumni verkennen vanuit de wetenschap en de verbeeldingskracht van de kunst. Met medewerking van de volgende UvA-alumni:

Annemie Ploeger (psycholoog): zij vraagt zich af welke (stads)omgeving leefbaar en duurzaam is voor de moderne mens, gezien vanuit de evolutionaire ontwikkelingsgeschiedenis.

Michaela Hordijk (sociaal-geograaf): zij maakt ontwerpen voor een grachtengordel van de toekomst, samen met collega’s van de Metropool Regio Amsterdam en bewoners.

Birthe Leemeijer (kunstenaar): zij zet haar verbeeldingskracht, geïnspireerd door de natuur, in voor het groen en duurzaam maken van stedelijke omgevingen.

Organisatie: de kringen Andragologie, Biomedische wetenschappen, Kunstgeschiedenis en Psychologie.

De woke-beweging en de universiteit

Medio september 2022

Hoe woke ben jij? Woke verwijst naar een groter bewustzijn van de samenleving.
Ook in Nederland wordt dit begrip steeds vaker gebruikt. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de vraag wat de woke-beweging is en discussiëren we over de vraag in hoeverre de beweging de UvA beïnvloedt.

Organisatie: de kringen Andragologie en Wijsbegeerte.

Migratie

12 oktober en 2 november, v.a. 19.30 uur in de Singelkerk, Singel 452, 1017 AW Amsterdam

Het thema migratie is aanhoudend politiek actueel, maar kent ook vele facetten in culturele, economische en psychologische zin. In twee opeenvolgende Migratie Alumni Talks komen deze facetten aan de orde in een interdisciplinair programma. De twee hoofdthema’s zijn:

Migratie: wie heeft er wat aan?
Migratie: in taal en culturele identiteit.

Organisatie: de kringen Antropologie, Economie, Andragologie, Antieke Cultuur, Italiaanse taal en cultuur, NT2 en Taalwetenschap.

Meer informatie en aanmelden

Kijk op alumni.uva.nl/blijf-betrokken/activiteiten.

Bericht van de voorzitter

Beste alumni,

Het is voor mij tijd om afscheid te nemen van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV). Zeven mooie jaren zat ik in het bestuur, waarvan de helft als voorzitter. In 2015 begon ik als bestuurslid met het opzetten van ons jonge alumni-programma, iets wat tot op de dag van vandaag een vast onderdeel is van de AUV-activiteiten. Het is een aantrekkelijk en divers aanbod, speciaal voor jonge alumni in een bepalende fase van hun leven. Denk aan de eerste baan en het settelen in een nieuwe woonomgeving, vol ambitie op zoek naar iets nieuws of zichzelf.

Vanaf november 2018 heb ik de voorzittershamer overgenomen van mijn voorganger, Carina Benninga, en heeft het bestuur gewerkt aan een digitale agenda met activiteiten, o.a. met behulp van verbetering van de datakwaliteit. Ruim een jaar waren we onderweg toen corona de vereniging in het hart raakte, met lockdowns waardoor we niet meer bijeen konden komen. Het heeft de AUV in een diepe winterslaap gebracht, met negatieve gevolgen voor ons ledenbestand, de sociale cohesie en het aanbod van activiteiten.

Nu, post-Covid, is er een toegenomen behoefte aan een sociaal en sterk alumni-netwerk. Daarom gaan we meer inzetten op interdisciplinaire AlumniTalks, waarbij kringen via een thema voor een langere tijd aan elkaar gekoppeld worden. We laten de meest relevante maatschappelijke onderwerpen aan bod komen voor een zo groot mogelijke doelgroep. Ook zullen we meer samenwerking zoeken met de faculteiten en het Amsterdamse Universiteitsfonds. Ik word heel enthousiast van de eerste ideeën, plannen en activiteiten die ik heb gezien. Daarom is het ook met enige weemoed dat ik het bestuur verlaat. Gelukkig is de (toekomst van de) AUV in goede handen van mijn beoogde opvolger Caroline van Alphen en mijn medebestuursleden!

Caroline raakte als voorzitter van de alumnikring Kunstgeschiedenis betrokken bij de AUV. Ze zit al twee jaar in ons bestuur. Ik vertrouw erop dat de ledenvergadering zich binnenkort positief over haar benoeming uitspreekt, zodat de vereniging onder haar leiding de contacten tussen alumni verder kan versterken. Nog geen lid? Doen! Je leest hieronder wat de vereniging voor jou als alumnus concreet kan betekenen.

Ik wens iedereen alle goeds.

Maurits Kruithof, scheidend voorzitter van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging

Blijf verbonden via de Amsterdamse Universiteits-Vereniging

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen je vakgebied? Regelmatig interessante bijeenkomsten bijwonen zoals de Alumni Talks of kring-evenementen? Sluit je dan aan bij de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV). Het kost je slechts 35 euro per jaar.

Een digitale AUV-pas geeft je ook kortingen op of gratis gebruik van voorzieningen van de UvA en culturele partners. Wil je een vreemde taal leren? Bij UvA Talen, het zelfstandig talencentrum van de UvA, krijg je korting op cursussen. Sporten? Je kunt met korting gebruik maken van het Universitair Sport Centrum (USC) en hebt dan keuze uit meer dan zeventig sportactiviteiten in zeven vestigingen. Ook heb je gratis toegang tot de bibliotheek van de UvA en krijg je 20 procent korting op oppascentrale Kriterion. Aan workshops en lezingen van CREA kun je deelnemen tegen gereduceerd tarief.

Een compleet overzicht van alle kortingen vind je op: alumni.uva.nl/blijf-betrokken/auv.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

WhatsApp