COLUMN & PERSONALIA

Online alumni magazine voorjaar 2022
Online alumni magazine voorjaar 2022

COLUMN & PERSONALIA

BEZET, BLOKKEER, DIT BELEID PIK IK NIET MEER

Leestijd: 4 min

Maxime Garcia Diaz

 

2013-2016: BA Literatuur & Communicatie, AUC
2017-2018: MA Literary Studies, UvA
2018-2020: MA Comparative Cultural Analysis, UvA
2019: winnaar van het NK Poetry Slam
2021: poëziebundel Het is warm in de hivemind (De Bezige Bij)

tekst | Maxime Garcia Diaz
beeld | Kirsten van Santen, Roel Wijnants, Cyril Marcilhacy,
Tineke de Lange, Bas de Brouwer

BEZET, BLOKKEER, DIT BELEID PIK IK NIET MEER

Leestijd: 4 min

Maxime Garcia Diaz

 

2013-2016: BA Literatuur & Communicatie, AUC
2017-2018: MA Literary Studies, UvA
2018-2020: MA Comparative Cultural Analysis, UvA
2019: winnaar van het NK Poetry Slam
2021: poëziebundel Het is warm in de hivemind (De Bezige Bij)

tekst | Maxime Garcia Diaz
beeld | Kirsten van Santen, Roel Wijnants, Cyril Marcilhacy,
Tineke de Lange, Bas de Brouwer

Als ik het woord ‘bezetting’ zeg, denken veel mensen aan 2015. Die ene lente waarin het Bungehuis elf dagen en het Maagdenhuis maandenlang van ons was; toen de monumentale panden behangen werden met spandoeken en bekrabbeld met anarchistische symbolen, en de hele UvA — of in ieder geval het grootste deel van de geesteswetenschappers — de handgebaren van Occupy leerde. Maar er was nog een bezetting — het P.C. Hoofthuis, in 2018.

Inmiddels had de universiteit geleerd van haar fouten. ‘Er wordt niet overnacht in UvA-gebouwen’, zei Geert ten Dam, alsof het een slaapfeestje was van een clubje opstandige tieners. Als ik de voorzitter was geweest van het College van Bestuur had ik dat ook gezegd, ze had immers gemerkt wat er gebeurt wanneer er wordt overnacht in UvA-panden. Wat er gebeurt wanneer een opstandig clubje tieners (en twintigers, en dertigers) zich organiseert.

Er was een tijd dat ik precies wist hoe het er met het UvA-budget voor stond. Hoeveel er onderwijsbreed bezuinigd zou worden (184 miljoen). Wat de afkortingen CSR en CVB betekenen. Maar ‘student’ is een inherent vergankelijke identiteit. Tegen de tijd dat je een beetje lekker in je afkortingen zit, dat je de schimmige bureaucratische lijntjes en de vele tentakels van zo’n moloch als de UvA begrijpt, ben je alweer afgestudeerd. Mijn moeder vertelt altijd over de langstudeerders van vroeger, die zeven jaar over een bachelor deden en ondertussen anarchistische krantjes publiceerden. Zelf deed ik drie jaar over een eenjarige master, en ging ik weg met naast een diploma ook het manuscript voor een poëziebundel.

Ik had geen actie kunnen voeren zonder dat ene semester, toen ik geld leende maar geen vakken volgde: de hedendaagse universiteit is zo ingericht dat de meeste studenten te overwerkt en overweldigd zijn om in de medezeggenschapsraad of de protestgroep te zitten. Ik had geen dichter kunnen worden als ik niet wat langer was blijven rondhangen in de studentenwereld, waarin je nog niet in het keurslijf van volwassenheid onder het kapitalisme zit, waarin je nog mag leren, uitproberen, aanrommelen. Waarin je tijd hebt, omdat je geld leent van je toekomstige zelf, om gratis arbeid te doen voor je idealen of voor zo’n volstrekt onrendabele hobby als poëzie.

Tijdens de beste colleges had ik het gevoel dat mijn hersenen in brand stonden, op een goede manier. Maar mijn hersenen stonden het meest in brand in die helverlichte hal, om zeven uur ’s ochtends, met een bivakmuts op en een hamer in de hand. Op het balkon terwijl de ME-busjes door de Spuistraat rijden, een megafoon en de woorden die harder in je hart gebrand zijn dan elk citaat van Foucault: Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer!

‘Er wordt niet overnacht in UvA-gebouwen’, zei Geert ten Dam, alsof het een slaapfeestje was van een clubje opstandige tieners

We zaten in een kring, deden de Occupy-handgebaren (wiebelende vingers omhoog voor instemming, omlaag voor afkeuring), en vonden samen iets nieuws uit. Het solidariteitsmaandverband bewaarden we bij de receptie. We lieten de bibliotheek met rust — bezetters kennen ook heiligschennis.

Ik weet niet hoeveel er nu weer bezuinigd wordt, hoe het verder gaat met de eeuwige David en Goliath-strijd tussen de studenten en hun universiteit. Ik weet wel dat de keuzevakken van de MA Cultural Analysis steeds minder worden. En ik weet dat er altijd weer een nieuwe golf komt. Misschien gaan ze dit keer voor de Oudemanhuispoort of het Roeterseiland.

Misschien zal het groots en meeslepend en wekenlang in het nieuws zijn, maar dat hoeft niet.  Student zijn is vergankelijk, maar de herinnering aan een bezet universiteitsgebouw, en het gevoel dat je daar had, is dat niet. Even heb je je leven en lichaam aan een lange strijd gegeven, die al veel kronkels heeft gekend en er nog wel meer zal hebben voordat er echt iets verandert. Even hielp je iets in leven te houden, hielp je de grond vruchtbaar te houden voor het volgende bloeien.

En daarmee heb je een kiertje in je hoofd gemaakt, jezelf eventjes bevrijd. Als er weer een spandoek van een universiteitsgevel hangt, ga ik langs. Ik gebruik de handgebaren nog steeds, als er wat bezet of geblokkeerd moet. Dat heb ik aan de UvA geleerd.

PERSONALIA

LODEWIJK ASSCHER 

Rechten 1998, is per 1 februari 2022 voorzitter van de raad van toezicht van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Hij volgt Job Cohen op, die twee termijnen heeft vervuld.

Lodewijk Asscher
NORBERT VAN DE BERG

ontvangt de NVK Award 2021 voor zijn tomeloze inzet voor de belangen van de kindergeneeskunde en kinderartsen.

HANNA BERVOETS

wint de Biesheuvelprijs voor haar eerste verhalenbundel Een modern verlangen. Volgens de jury ‘een genadeloze en toch humorvolle etnografie van onze moderne tijd’

LEONIEKE BOENDERMAKER

is benoemd tot bijzonder hoogleraar Implementatievraagstukken in de Jeugdzorg aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

PETER BOSWIJK

promotie Economie 1992, is per 1 februari 2022 benoemd tot afdelingsvoorzitter van de Amsterdam School of Economics (ASE), onderdeel van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (EB).

Hanna Bervoets
DYONNE BROERS

neemt eind mei 2022 als Zorgdirecteur afscheid van ACTA. Broers wordt vanaf 1 juni bestuurder bij Huisartsenposten Rijnmond.

TOM BROUWER

promotie Geneeskunde 2018, heeft een Amsterdam Science & Innovation Award gewonnen, evenals Arnon Lesage, promotie Sciences 2019. Brouwer ontving de Award in de categorie Gezondheid. Lesage wint de Award in de categorie Milieu & Klimaat.

THERESA COSTELLO

Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed 2021, heeft de Rijksmuseum Migelien Gerritzen scriptieprijs 2021 gewonnen met haar onderzoek naar de scheuren op mondstukken van glazen hoorns uit de zeventiende en de achttiende eeuw.

GEERT TEN DAM

voorzitter van het College van Bestuur en voormalig voorzitter van de Onderwijsraad is in februari benoemd als één van de zeventien nieuwe directeuren van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Daarnaast zijn  Marieke de Goede (hoogleraar politicologie en decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen), Hanneke Schuitemaker, (hoogleraar virologie) en Peter Sloot (hoogleraar complexe adaptieve systemen) in februari benoemd als nieuwe leden.

MARTHA DOMÍNGUEZ DELMÁS

won samen met Erma Hermens en andere UvA onderzoekers een prestigieuze Team Science Award van de NWO. De onderzoekers krijgen de onderscheiding toegekend voor hun gezamenlijke onderzoek naar de boekenkist van Hugo de Groot.

HAN VAN DISSEL

het gezicht van Economie en Bedrijfskunde (EB) ging in februari met emeritaat. Hij droeg het decanaatstokje over aan econometrist Roel Beetsma, die daarvoor afscheid nam van de Amsterdam School of Economics (ASE).

MARGOT DIJKGRAAF

wint De Gouden Ganzenveer 2021 vanwege haar rol als ‘ambassadeur van de letteren’. Volgens het juryrapport brengt zij Nederlandstalige auteurs in Frankrijk en in andere Europese landen onder de aandacht, en daarnaast Franstalige – en daarmee ook Arabische en Afrikaanse – literatuur in Nederland.

FLOOR VAN EDE

ontving op het jaarlijkse wijnevenement Wine Professional een Diamond Award. Van Ede is al ruim veertig jaar eigenaar van Brasserie van Baerle en bezit een schat aan kennis en ervaring.

FABIAN EISENREICH

ontvangt net als andere UvA-wetenschappers Giulia Giubertoni, Jonas Groschwitz, Eric Nalisnick, Vlad Niculae, Koen Prange, Jan van Roestel, Jamie Townsend en Jeroen Zuiddam een Veni-subsidie van 280 duizend euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze subsidie kunnen zij de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

Margot Dijkgraaf
HANNAH FLERLAGE

won de Student Recycling Award van de Nederlandse branchevereniging BRBS Recycling met haar afstudeerverslag over de synthese van hoogwaardige, duurzame en biologisch afbreekbare fosforverbindingen uit afval.

PIET GERBRANDY

is een van de zes nieuwe leden van de Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De dichter en essayist is op 31 maart in het Trippenhuis geïnstalleerd.

RODRIGO GIACAMAN

is per 1 april benoemd tot gasthoogleraar bij de sectie Cariologie van ACTA. Giacaman is tandarts en gepromoveerd in de orale biologie. Hij is hoogleraar bij de Tandheelkundefaculteit van de Universiteit van Talca, Chili.

GIULIA GIUBERTONI

ontvangt een NWO-Veni-subsidie 2021 voor onderzoek naar de moleculaire oorsprong van de ziekte osteogenesis imperfecta, om vast te stellen welke moleculaire eigenschappen het functioneren van collageenweefsel bepalen.

Piet Gerbrandy
JACQUELINE GRANDJEAN

vertrekt na honderd dagen als directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA), een van de grootste musea van België en het belangrijkste museum van Vlaanderen.

ARNON GRUNBERG

ontvangt in mei de P.C. Hooftprijs 2022 voor proza. Volgens de jury is hij als schrijver ongeëvenaard in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht: ‘Hij blijft onverminderd nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken. Hij is obsessief in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft.’

MARJOLEIN VAN HEEMSTRA

Religiestudies, is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam. Ze nam het stokje over van Gershwin Bonevacia, die van 2019 tot en met 2021 dichtte over de actualiteit van de stad.

EVERT-JAN HENRICHS

wordt als deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten per 1 september opgevolgd door Jacqueline Schaap en Barbara Rumora-Scheltema. Zij kozen voor het co-dekenaat wegens de zwaarte van de functie. Rumora-Scheltema: ‘Het is niet meer van deze tijd om dat alleen te doen. Het dekenaat in Amsterdam is sowieso al meer dan een fulltime baan. Zowel Jacqueline als ik willen daarnaast ook in onze eigen praktijk actief blijven.’

Arnon Grunberg
RENSE HOLLANTS

Arabische taal en cultuur 2021, won een Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies (ACMES) Thesis Prize 2021, samen met Asma Balfaqih, Politicologie 2021. Hollants ontvangt de prijs voor haar bachelorscriptie. Lesage voor haar masterscriptie.

LINDA HOVIUS

is door KPMG benoemd tot nieuw lid van de Raad van Commissarissen. Met deze benoeming verrijkt KPMG de Raad met nog meer bestuurlijke ervaring en expertise op het vlak van digitalisering. Hovius wordt voorzitter van de remuneratie- en benoemingscommissie.

MERIJN KANT

ontvangt in 2022 een NWO-Vici-subsidie. Kant wil met behulp van slimme resistentie-genen plaagvorming in de landbouw voorspelbaar maken.

MACHIEL KEESTRA

is op 1 februari begonnen als Centrale Diversity Officer. Zijn opdracht is bij te dragen aan het realiseren van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid binnen de UvA.

SANDRA LANGEREIS

wint de Libris Geschiedenis Prijs 2021 voor haar biografie Erasmus – Dwarsdenker.

Sandra Langereis
MAGGI LEUNG

is benoemd tot hoogleraar in de Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

GEERT LOVINK

is benoemd tot hoogleraar Kunst en netwerkcultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

RUTH MUGGE

is sinds 1 maart hoogleraar Responsible Marketing aan de Amsterdam Business School (ABS). Mugge gaat een dag in de week bij de sectie Marketing aan de slag.

ERIC NALISNICK

ontvang NWO-Veni-subsidie 2021 voor het ontwikkelen van AI-technieken waarmee autonome systemen zich voorzichtig kunnen aanpassen, onder begeleiding van een mens.

MARTIN OBSCHONKA

is sinds 1 maart hoogleraar Entrepreneurship aan de Amsterdam Business School (ABS). Als psycholoog werkt hij op het gebied van toegepaste psychologie, ondernemerschap, beroepsgedrag en sociale, economische en technologische verandering.

NGOZI OKONJO-IWEALA

ontving op 10 januari een eredoctoraat voor haar cruciale werk als Directeur-Generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en als erkenning voor haar buitengewone bijdragen aan de strijd voor wereldwijde gelijkheid, eerlijke handel en ecologisch duurzame ontwikkeling.

BARBARA OOMEN

wordt per 1 juni de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van hogeschool HZ University of Applied Sciences.

FRANCESCA RANALLI

promovendus in Urban Planning, won samen met Jade Mandrake (Arts and Culture 2019) en Eileen Moyer (promotie Sociale Wetenschappen 2003) de Isaac Roet Prijs 2021.

Ngozi Okonjo-Iweala
HANS ROMIJN

is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding in december 2021 vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten in de medische wereld.

CORINE DE RUITER

professor of Forensic Psychology, oud-hoogleraar aan de UvA, is in februari benoemd als lid van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

HERISH SALIM

Physics and Astronomy 2020, won de Unilever Research Prijs 2021 voor zijn masterproject over de onverwachte dynamica van de kristallisatie van zout.

ROB SCHUURINK

is benoemd tot hoogleraar Plant specialized metabolism and defence binnen het onderzoeksgebied Plantenfysiologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

BERTHE SPOELSTRA

wordt de nieuwe artistiek leider van de Regie Opleiding van de Academie voor Theater en Dans (ATD) in Amsterdam.

Berthe Spoelstra
ARWIN TAVAKOLNIA

gaat als promovendus bij het Amsterdam Centre for Transformative Private Law (ACT) onderzoek doen naar de verhouding en mogelijke frictie tussen de beginselen van massaschaderecht en insolventierecht bij herstructurering van massaschade.

PETER TIMMERMAN

neemt na 15 jaar afscheid van zijn bijzondere leerstoel Protein Mimetic Chemistry, die hij in samenwerking met het Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde in 2007 instelde. Zijn werkgever Pepscan leende Timmerman gedurende die jaren een dag per week uit aan de universiteit.

BRAM VANNIEUWENHUYZE

heeft van het Lira Fonds een subsidie toegekend gekregen in het kader van de Beurzenregeling Wetenschappelijke Boeken. De historicus ontvangt 37.500 euro om een Nederlandstalig wetenschappelijk boek te schrijven over historische cartografie.

Arwin Tavakolnia
CYNTHIA VALSTEIN-MONTNOR

ontving op 8 maart de Pioneering Caribbean Women Jurist Award van de Caribbean Court of Justice Academy for Law. De vice-president van het Hof van Justitie van Suriname kreeg deze eervolle onderscheiding toegekend vanwege het baanbrekende werk dat zij in Suriname heeft verricht.

LOUIS VERMEULEN

ontvangt in 2022 een NWO-Vici-subsidie voor zijn onderzoek Kanker voorkomen is beter dan genezen.

TAMAR DE WAAL

universitair docent, is sinds september de nieuwe directeur van het Amsterdam Honours College of Law.

MARJOLEINE ZIECK

hoogleraar Internationaal vluchtelingenrecht, is de nieuwe voorzitter van de Stichting Folia Civitatis. Dit is de uitgever van het journalistieke medium Folia van de UvA.

Marjoleine Zieck

De meest recente personalia vindt u alumni.uva.nl/contact/personalia/personalia.html. Zelf een nieuwe functie? Kent u iemand die iets bijzonders deed of een mooie prijs won? Tips zijn welkom via spui@uva.nl. Zie ook: uva.nl/hoogleraarsbenoemingen.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

WhatsApp