STUDIE

Online alumni magazine december 2021
Online alumni magazine december 2021

STUDIE

Woord en beeld, een gelukkig huwelijk

Leestijd: 6 min
De combinatie van tekst en beeld, je kunt er alle kanten mee uit. Theoloog Margreet de Heer (1972) stopt meer moraal in haar werk dan ze als dominee had kunnen doen. Dankzij Film- en televisiewetenschappen brengt Milan Hulsing (1973) gelaagdheid in zijn graphic novels.
tekst | Marion Rhoen
beeld | Kirsten van Santen
Milan Hulsing

LEES VERDER

Margreet de Heer

LEES VERDER

Margreet de Heer

‘Strips tekenen kan heel eenzaam zijn’

Margreet De Heer werkt aan een nieuwe strip die binnenkort verschijnt in meidenblad Tina.
In den beginne

Vóór de UvA had ik alleen voor de schoolkrant weleens wat getekend. In mijn tweede jaar theologie ging ik bij het faculteitsblad. Ik maakte vijf licht blasfemische strips, De avonturen van Jezus. Ik belichtte vreemde bijbelteksten, bijvoorbeeld het verhaal waarin hij zomaar een vijgenboom vervloekt, omdat die geen vruchten draagt. Maar het is niet eens de tijd voor vijgen, dat staat ook in de tekst. Jezus is die dag op weg naar Jeruzalem, waar hij de tollenaars uit de tempel slaat. ‘Zeker geen goed humeur’, liet ik de discipelen in de strip zeggen.

Werk

Pas tegen het eind van mijn studie dacht ik: hier kan ik ook mijn beroep van maken. Na mijn doctoraal ben ik eerst in stripwinkel Lambiek gaan werken. Dat is ook zo’n verhaal: ik loop daar binnen nadat ik een heel stel open sollicitaties naar uitgeverijen heb gestuurd, om daar als tekstredacteur te werken. In Lambiek wilde ik mezelf belonen met een paar strips. Vraag ik voor de grap: weten jullie nog een baan in de stripwereld? Hebben ze een tekstredacteur nodig voor de Comiclopedia! Vijf jaar heb ik er gewerkt. Ernaast tekende ik eigen werk. Dat verkocht ik op stripbeurzen in mini-oplages. Uiteindelijk ben ik fulltime gaan tekenen.

Genre

Ik maak educatieve non-fictie strips, onder andere over wetenschap. Dankzij mijn academische opleiding heb ik het gevoel dat ik daar iets over mag zeggen. Filosofie, geschiedenis, religie: ik heb er verstand van. Dat heeft de UvA me echt meegegeven.

Doorbraak

Dat was Filosofie in beeld, in 2010. Het was in één week uitverkocht. Uitgeverij Meinema had gevraagd of ik dat wilde maken. Tijdens een eerste gesprek over het boek grapten we: als dit wat wordt, maken we ook Religie in beeld, Wetenschappen in beeld… Ik heb dus een jaar of acht constant boeken zitten maken.

Samenwerking

Voortdurend ben ik in gesprek met mijn man Yiri. Ik ben een hardcore alfa, dus het is goed om over exacte wetenschap te sparren. Sowieso kan strips tekenen heel eenzaam zijn. Als ik het niet meer zie zitten, zegt Yiri: ga door, het wordt goed. Bovendien kleurt hij mijn strips in.

Erkenning

Docenten omarmen strips steeds vaker. Als allereerste Stripmaker des Vaderlands heb ik een zwaai kunnen geven aan die beweging. Mijn overzicht van 55 graphic novels voor de leeslijst heb ik in de tas gestopt van duizend docenten die naar de Dag van het Literatuuronderwijs waren gekomen. Zij hebben dus geen excuus om die lijst niet te kennen!

LEES VOLGENDE VERHAAL

MARGREET DE HEER (1972)
  • 1992-1999 Theologie
  • 1998 Tekent eigen werk in studio van stripmaker Maaike Hartjes
  • 2000-2005 Tekstredacteur Comiclopedia, een digitale stripencyclopedie van stripwinkel Lambiek
  • 2004-2020 Mijntje-strip in Zij aan zij, tijdschrift voor LBT-vrouwen
  • 2005-nu Stella, in diverse tijdschriften, momenteel in Jump
  • 2010 Filosofie in beeld
  • 2011 Religie in beeld
  • 2012 Wetenschappen in beeld
  • 2015 Wereldheerschappij in beeld
  • 2015-nu Zo Zat Dat in tijdschrift Wetenschap in Beeld
  • 2017 Liefde in beeld
  • 2012-nu Dominee de Heer in Predikant en samenleving
  • 2017-2020 Stripmaker des Vaderlands
  • 2020 Strip Holland Strip, overzichtsboek van 3 jaar Stripmaker des Vaderlands
Milan Hulsing

‘Ik kan boeken maken die niemand begrijpt’

MILAN HULSING (1973)
  • 1994 Kunstacademie Rotterdam (Willem de Kooning)
  • 1995-1998 Film- en Televisiewetenschap (niet afgemaakt). Publiceert strips in Incognito, Beyond the Fridge en Zone 5300
  • 2004 Wat Fred niet wist (Stripschapspenning)
  • 2006-2008 Lana Planck in het Algemeen Dagblad
  • 2008 Operatie Hanuman (Stripschapspenning)
  • 2009 Magic Show (animatie)
  • 2011 Stad van klei
  • 2015 De aanslag (Stripschapspenning)
  • 2019 De smokkelaar
  • 2020 Spaans rood
In den beginne

Strips maken is een roeping. Op mijn tiende, elfde dacht ik: hier ga ik mijn leven aan wijden. Ik hield ongelooflijk van tekenen, kon het ook heel goed. Alles is in één rechte lijn gelopen naar wat ik nu doe. Op de kunstacademie in Rotterdam was ik een van de eersten die afstudeerden met een stripproject. Daarna wilde ik me meer verdiepen in scenario’s. Film en Televisiewetenschappen was een logische stap. Ik leerde er meer gelaagdheid in mijn verhalen te brengen.

Werk

Na mijn studie verdiende ik niet slecht. Ik maakte animaties, tekende strips voor concertzaal Paradiso, publiceerde in stripblad Zone 5300, mijn albums wonnen prijzen. Toen mijn vriendin Tessa en ik kinderen kregen en naar het buitenland verhuisden, heb ik meer taken in huis op me genomen. Dat gaf me de vrijheid om me daarnaast helemaal op het tekenen te richten. Soms vind ik het jammer dat ik financieel niet succesvol ben. Maar (lacht) nu kan ik zonder zorgen boeken maken die niemand begrijpt.

Genre

Ik maak graphic novels, elk album is een zelfstandig verhaal. Je kunt ze vergelijken met arthouse films. Naast een plot hebben mijn verhalen ook thema’s, dat is die gelaagdheid. In mijn bewerking van De aanslag neem ik soms beeldspraken van Mulisch letterlijk. Dan zie je Anton, de hoofdpersoon, verstikt raken door het onkruid dat hij heeft zien groeien op de plaats van zijn ouderlijk huis.

Doorbraak

Stad van klei speelt zich af in Egypte. Het kwam uit in 2011, de Arabische Lente was net losgebarsten. We woonden toen in Caïro, en ineens was ik de Nederlander ter plekke. Iedereen wilde mijn commentaar op de situatie. Daardoor kreeg het boek, een bewerking van een Egyptische novelle, veel aandacht. Het is vertaald in het Arabisch, Spaans en Frans.

Samenwerking

Zodra ik een strippagina af heb, stuur ik hem naar Michiel de Jong. We kennen elkaar sinds onze studietijd, zijn verzot op dezelfde strips, hebben samen Lana Planck gemaakt voor het Algemeen Dagblad. Hij is tolerant: als iets heel ingewikkeld is of onlogisch, denkt hij dat het wel de bedoeling zal zijn. Tessa durft me meer tot de orde te roepen als iets niet werkt.

Erkenning

Strips worden serieus gerecenseerd, elke stad heeft zijn stripwinkel. Toch blijven strips een beetje onzichtbaar. Er zijn prijzen voor striptekenaars, maar er zijn geen geldbedragen aan verbonden. Er zijn ook geen fondsen voor ons. Als stripmaker word je nooit uitgenodigd voor een talkshow. Maar ach, het leuke van die onderbelichting is dat de stripwereld geen poeha kent. En omdat er geen geld is, is er ook geen ruzie over.

Milan Hulsing werkt momenteel aan deel twee van Spaans Rood, dat eind 2022 verschijnt.
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

WhatsApp