COLUMN & PERSONALIA

Online alumni magazine september 2022
Online alumni magazine september 2022

COLUMN & PERSONALIA

De stad is nog steeds een broedplaats voor mij

Leestijd: 4 min

Patrick Huntjens

patrick.Huntjens@inholland.nl

1994-2000: MSc Biology & Environmental Sciences, Radboud University
2004-2007: MSc (cum laude) Political Science & International Relations, UvA
2006-2010: PhD (magna cum laude) Complex System Sciences, Universität Osnabruck
2018: Benoeming tot Lector (Hogeschoolprofessor) Sociale Innovatie, Hogeschool Inholland
2021: Nationale winnaar ‘Lector van het Jaar 2021’
2021: Winnaar, samen met zijn studenten, van de Nationale Hackathon Circulaire Economie
2021: Benoeming tot Hoogleraar Governance of Sustainability Transitions, Maastricht Universiteit
2022: Winnaar Nautilus Book Award (Gold Medal) voor Towards a Natural Social Contract (2021)

tekst | Patrick Huntjens
Illustratie | Milan Hulsing

De stad is nog steeds een broedplaats voor mij

Leestijd: 4 min

Patrick Huntjens

patrick.Huntjens@inholland.nl

1994-2000: MSc Biology & Environmental Sciences, Radboud University
2004-2007: MSc (cum laude) Political Science & International Relations, UvA
2006-2010: PhD (magna cum laude) Complex System Sciences, Universität Osnabruck
2018: Benoeming tot Lector (Hogeschoolprofessor) Sociale Innovatie, Hogeschool Inholland
2021: Nationale winnaar ‘Lector van het Jaar 2021’
2021: Winnaar, samen met zijn studenten, van de Nationale Hackathon Circulaire Economie
2021: Benoeming tot Hoogleraar Governance of Sustainability Transitions, Maastricht Universiteit
2022: Winnaar Nautilus Book Award (Gold Medal) voor Towards a Natural Social Contract (2021)

tekst | Patrick Huntjens
Illustratie | Milan Hulsing

Ik herinner mij nog goed hoe ik me voelde toen ik als masterstudent naar het eerste college Internationale Betrekkingen ging. Vol verwachting en ook een beetje nerveus reed ik op de fiets vanaf mijn studentenkamer op de Houtmankade naar de Kloveniersburgwal. Het was zo’n heerlijke nazomerse dag, waarbij je vanzelf energie krijgt van het fietsen langs de grachten. Het was het jaar 2004 en ik woonde voor het eerst in Amsterdam.

En dan het gevoel toen ik voor de eerste keer door de Oudehuismanpoort richting collegezaal liep! Dwars door een chaos van zoekende studenten uit alle windstreken, om even later in het collegebankje neer te ploffen. Het was een gek gevoel om weer college te lopen, omdat ik al een baan had, als internationaal adviseur bij het consultancybureau RoyalHaskoningDHV. Ik werkte daar fulltime en moest geregeld naar het buitenland.

Vanaf de eerste dag tot de laatste dag heb ik van mijn studie IB genoten. Ook kon ik alle informatie meteen inzetten in de dagelijkse praktijk, als internationaal adviseur. Ik ervaarde hoeveel verschil het uitmaakt, als een studie goed aansluit op intrinsieke motivaties en de belevingswereld van studenten. Het was een belangrijke les voor mijn latere functie als lector en hoogleraar.

Tijdens mijn studie besloot ik dan ook om door te gaan op de ingeslagen weg en naar een AIO-plek te solliciteren. Met succes, want ik kreeg al snel een mooie promotieplek in het Duitse Osnabrück, als onderdeel van een groot EU-project, gericht op het beleid voor systeeminnovaties in watermanagement en klimaatadaptatie. Wat ik aan de UvA had geleerd kwam hier goed van pas. Vier jaar lang deed ik politicologisch en transitiekundig veldwerk in achttien landen in Europa, Afrika, Azië en Australië.

Mijn loopbaan is bepaald door mijn UvA-tijd en in het bijzonder door mijn ontmoeting met John Grin, hoogleraar duurzaamheidstransities, bij wie ik het vak systeeminnovaties volgde. Ik voelde mij meteen als een vis in het water op het vlak van transitiekunde en systeeminnovatie. Hiermee kon ik handen en voeten kon geven aan de aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering en de vertroebelde relatie tussen mens en natuur. John Grin, een grootheid in transitiekunde, werd dan ook niet alleen mijn scriptiebegeleider, maar ook mijn tweede promotor tijdens mijn AIO-plek in Duitsland. Na mijn promotie hebben we contact gehouden, en wanneer we de kans krijgen pakken we graag een Karmeliet-biertje bij Café De Pont, aan de overkant bij Amsterdam CS.

Intussen zijn we 15 jaar verder en ben ik zelf hoogleraar Governance van duurzaamheidstransities bij Maastricht Universiteit, en op hetzelfde thema lector bij de Hogeschool Inholland in Amsterdam & Delft. Amsterdam is nog steeds een broedplaats voor mij, en ook voor mijn studenten, die ik hier in de dagelijkse praktijk aan het werk zet. Zo werken ze in verschillende projecten in de nieuwe Sluisbuurt, met de ambitie om de meest duurzame, circulaire en inclusieve wijk van Nederland te ontwerpen.  Ik hoop natuurlijk dat ze op deze manier hun eigen koers kunnen bepalen.

Daarnaast ben ik betrokken bij het ZeeBURGERvoedselbos op de Oostpunt van Zeeburgereiland. Een burgervoedselbos is de meest sociale vorm van kringlooplandbouw, voor en door bewoners, studenten en basisscholen. Tevens werk ik vanuit Inholland aan het project Sapiens, in het inspirerende nieuwe Valley-gebouw op de Zuidas. Hier creëren we een combinatie van broedplaats, studentenlab, museum, denktank en platform, voor de duurzame samenleving van de toekomst.

Ik ben ervan overtuigd dat dit soort broedplaatsen de motor zijn van de maatschappelijke transities, gericht op een samenleving die humaner en eerlijker is en vooral minder destructief voor mens en natuur. Daarom pleit ik in mijn meest recente boek voor een nieuw Natuurlijk Sociaal Contract dat de relatie tussen de mens en zijn sociale en natuurlijke leefomgeving herstelt.

PERSONALIA

VANESSA VAN AST

docent Clinical Psychology, ontvangt een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ook Bert Bakker, hoofddocent Political Communication & Journalism, Mark Boukes, hoofddocent Corporate Communication, Eddie Brummelman, hoofddocent Developmental Psychopathology, Corentin Coulais, hoofddocent Van der Waals-Zeeman Instituut, Sonja Cox, docent Korteweg-de Vries Instituut, Fenella Fleischmann, hoogleraar Sociologie, Lotte Haverman, onderzoeker Amsterdam Public Health, Janet MacNeil Vroomen, programmaleider Amsterdam Public Health, Edwin van der Pol, onderzoeker Amsterdam UMC, en Vincenzo Sorrentino, onderzoeker Amsterdam UMC, ontvangen een Vidi-subsidie. Zij krijgen ieder 800.000 euro toegekend om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te zetten.

EDUARD BOBYLEV

promotie Sciences 2022, ontvangt een Rubicon-financiering van NWO en ZonMw. Ook Ines Pastor-Marazuela, onderzoeker Anton Pannekoek Instituut, en Alex Thinius, promotie Geesteswetenschappen 2021, ontvangen een Rubicon-financiering. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Bobylev gaat twee jaar onderzoek doen aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), Marazuela gaat twee jaar onderzoek doen aan de University of Manchester en Thinius gaat een jaar onderzoek doen het GenderSci Lab van Harvard University.

CLAUDI BOCKTING

promotie Geneeskunde 2006, hoogleraar Klinische psychologie in de psychiatrie en co-director van het Centre for Urban Mental Health, treedt toe tot de European Academy of Sciences and Arts (EASA).

DANIEL BONN

hoogleraar Complexe vloeistoffen, Marieke de Goede, hoogleraar Politicologie en hoogleraar Politics of Security Cultures, Amade M’Charek, hoogleraar Anthropology of Science, en Sonja Smets, hoogleraar Logica en epistemologie, treden toe tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW is het belangrijkste Nederlandse genootschap van topwetenschappers. In totaal heeft de KNAW tweeëntwintig nieuwe leden gekozen.

TIM BOONEN

universitair hoofddocent in Actuarial Science and Mathematical Finance aan de FEB, ontving tijdens de Actuarial Research Conference, dit jaar gehouden aan de University of Illinois, de 2022 SOA Actuarial Science Early Career Award. De onderscheiding en een geldbedrag van vijfduizend dollar ontvangt Boonen als erkenning voor zijn bijdrage aan de actuariële wetenschap.

Claudi Bockting
TESSEL BOUWENS

heeft, net als Laura Burgers en Sanne van Neerven, allen UvA-wetenschappers, een Rubicon-subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij krijgen de gelegenheid om onderzoek te doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling.

Tessel Bouwens
ANOUK VAN DIJK

ontvangt net als Klaas Eller, Willemijn Krebbekx, Marloes Oomen, Katrina Perehudoff, Alexander Savi, Lana Sirri, en Bob Pirok, allen UvA-wetenschappers, een Veni-subsidie van maximaal 280 duizend euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze subsidie kunnen zij de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

YVONNE DONDERS

hoogleraar Internationale mensenrechten en culturele diversiteit, is gekozen voor het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Haar termijn loopt van 2023 tot en met 2026. Donders controleert samen met zeventien andere onafhankelijke deskundigen of landen het VN-verdrag over burgerrechten en politieke rechten naleven.

JAN WILLEN DUYVENDAK

faculteitshoogleraar Sociologie, en directeur van het Netherlands Institute for Advanced Studies, en Beate Roessler, hoogleraar Wijsbegeerte, treden beiden toe tot de American Academy of Arts and Sciences.

GASTON FRANSSEN

is benoemd tot hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Franssen doet onderzoek naar hedendaagse literatuur en cultuur. Zijn interesses zijn schrijverschap, beroemdheid en representaties van ziekte en gezondheid.

Yvonne Donders
MEREL GEERLINGS

archivaris bij het Stadsarchief Amsterdam, wint de F.J. Duparcprijs voor het zoeken en vinden van archiefstukken en haar studie ‘Records in Context’. Ook Wietse Bakker, adviseur Digitale Informatie en informatiemanager bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht ontvangt de prijs voor zijn onderzoek ‘The case of records as Networked Digital Objects’.

JOYEETA GUPTA

wint de Piers Sellers Prijs voor haar toonaangevende bijdrage aan oplossingsgericht klimaatonderzoek. Haar werk richt zich op de noodzaak om fossiele brandstoffen op een rechtvaardige manier af te bouwen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Priestley International Centre for Climate van de Universiteit van Leeds. De prijs is vernoemd naar Piers Sellers, voormalig astronaut en klimaatwetenschapper.

FERRY HAGEN

is benoemd tot bijzonder hoogleraar Fungal Functional Diversity aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Zijn onderzoek richt zich op de kenmerken van belangrijke pathogene schimmels. Dit zijn ziekteverwekkers van dieren (inclusief mensen) en planten.

RIVKE JAFFE

hoogleraar Stadsgeografie aan de UvA, ontvangt een Advanced Grant van de European Research Council (ERC). Met deze beurs, die 2,5 miljoen euro bedraagt, gaat zij onderzoek doen naar de rol van dieren bij de totstandkoming van stedelijke ongelijkheid.

Joyeeta Gupta
ELSBETH KALENDERIAN-GROENEWEGEN

stapt een jaar na haar aantreden als ACTA-decaan op. Volgens de UvA en de VU leidden familieomstandigheden tot haar vertrek. Wel zet ze haar aanstelling als hoogleraar Algemene tandheelkunde in de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie binnen het Amsterdam UMC voort.

ADRIAAN KRANS

is de nieuwe voorzitter van het bestuur van Amsterdams Universiteitsfonds. Op 1 augustus neemt hij het stokje over van Michaëla Ulrici, die na negen jaar aftreedt.

PETER VAN DER KROGT

hoofddocent Historische cartografie en conservator bij de Universiteitsbibliotheek is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt deze onderscheiding onder andere voor zijn grote bijdrage bij de ontwikkeling van het vak Historische cartografie in binnen- en buitenland. Eerder dit jaar heeft hij ook de Planciusmedaille ontvangen van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap.

NIELS KUIL

wint de M.H. Bregsteinprijs voor zijn privaatrechtelijke scriptie ‘The Leveraged Buyout’. Zijn scriptie gaat over de risicoafwenteling op en compensatie voor ongesecureerde schuldeisers.

ERIC LAENEN

is benoemd tot directeur van het UvA-Institute of Physics (IoP) voor een periode van drie jaar. Als directeur van het IoP wil Laenen de banden binnen het instituut en met partnerinstituten in de FNWI en op het Amsterdam Science Park versterken.

Peter van der Krogt
JOEP LANGE

hoogleraar infectieziekten, kwam om het leven tijdens de MH17-ramp in 2014. Een brug aan de Amsterdamse Beethovenstraat is vernoemd naar deze internationaal bekende aidsdeskundige.

Eric Laenen
SARAH DE LANGE

is benoemd tot hoogleraar op het gebied van Politiek Pluralisme aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Marcel Levi
MARCEL LEVI

hoogleraar Geneeskunde en internist, krijgt een vaste column in maandblad HP/De Tijd. Levi keerde in 2021 terug uit London om directeur te worden van NWO. In Londen stond hij aan het hoofd van de University College London Hospitals. In deze functie trad hij regelmatig in de media op om de coronapandemie te duiden. Sinds tweeënhalf jaar schrijft Levi een wekelijkse column in Het Parool.

HAN VAN DER MAAS

hoogleraar Psychologische methodenleer, en Amade M’Charek, promotie Sociale Wetenschappen 2000, hoogleraar Anthropology of Science, ontvangen beiden een ERC Advanced Grant van de European Research Council.

JEROEN DE MAST

is benoemd tot hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de Amsterdam Business School (ABS). De nieuwe ABS-hoogleraar onderzoekt hoe bedrijven big data, analytics en AI inzetten om doelmatiger te zijn.

IZANNA MULDER

Erfgoedstudies 2019, ontving de 21ste Prix de Paris uit handen van Luis Vassy, de Franse ambassadeur in Nederland. Mulder is kunsthistoricus en in het bijzonder geïnteresseerd in de invloed die de Parijse vader en zoon Auguste en Eugène Delâtre hebben gehad op de ontwikkeling van de prentkust. Ze zal dan ook verder onderzoek doen naar hun werk en dat van hun tijdgenoten tijdens haar verblijft in Parijs.

SAMAYA NISSANKE

hoofddocent Gravitational Wave Astrophysics and Multi-Messenger Astronomy, wordt Jacques Solvay International Chair in Physics in 2024.

EMILIA OLSSON

UvA-wetenschapper, ontvangt een Women in Science Excel-subsidie (WISE) van 250 duizend euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het WISE-programma biedt getalenteerde vrouwelijke wetenschappers de kans om hun eigen onderzoeksgroep bij een van de NWO-onderzoeksinstituten te ontwikkelen of uit te breiden.

Emilia Olsson
BRENDA PENNINX

is met ingang van 1 september de nieuwe vicepresident van de KNAW. Zij combineert dit met haar functie als hoogleraar Psychiatrische epidemiologie aan Amsterdam UMC. Zij volgt Marileen Dogterom op, die per 1 juni is begonnen als president van de KNAW.

JESSICA TAYLOR PIOTROWSKI

is benoemd tot hoogleraar Communicatie in de digitale samenleving aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

CORRETTE PLOEM

is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de nieuwe leerstoel Recht, zorgtechnologie en geneeskunde aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Technieken als AI en robotisering hebben invloed op het werk van artsen. Om te zorgen dat zij hierop in de toekomst goed zijn voorbereid, is deze bijzondere leerstoel in het leven geroepen.

Brenda Penninx
Corrette Ploem
MATTIJS VAN DE PORT

won meerdere prijzen op antropologische filmfestivals voor zijn essayistische film The Body Won’t Close. Met zijn werk wil hij een breder publiek aanspreken. Van de Port vindt dat wetenschap niet alleen bedreven wordt in het geschreven woord.

LUCIENNE REICHARDT

wordt per 1 augustus manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. Ze ontwikkelt hier het meisjes- en vrouwenvoetbal in zowel de breedte- als de topsport. De oudvoetbalster van onder meer ADO Den Haag en Ajax behaalde tijdens haar professionele voetbalcarrière een PhD psychologie en werkt momenteel als statistisch onderzoeker bij het CBS.

KEES VAN RIJ

oud-ambassadeur van Nederland in onder meer Brazilië en Turkije, is toegetreden als adviseur internationale zaken van het The Hague Centre for Strategic Studies.

PETER SCHOENMAKERS

onderzoeker op het gebied van analytische chemie, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt deze onderscheiding voor zijn uitzonderlijke verdiensten rond analytische chemie.

PETER SLOOT

hoogleraar Complexe adaptieve systemen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica is onderscheiden met de UvA-Erepenning. Ook Hotze Mulder, oud-stafmedewerker Academische zaken aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, Peter Vonk, huisarts en directeur Bureau Studentenartsen, Guido de Wilde, manager Global Student Experience & Engagement bij Studenten Services en Annelies Dijkstra, afdelingshoofd van het Bureau van de Rector, krijgen de UvA-Erepenning.  Zij ontvangen deze onderscheiding voor hun buitengewone inzet en verdiensten voor de universiteit.

MARCEL SNIPPE

is benoemd tot hoogleraar Economics of Taxation aan de Amsterdam School of Economics (ASE). In zijn onderzoek en onderwijs richt hij zich op wat hij seamless taxation noemt. Hiermee doelt hij op de mogelijkheden om belastingen meer te integreren in het dagelijks leven en de bedrijfsvoering.

PETER-PAUL VERBEEK

is de nieuwe rector magnificus van de UvA. De benoeming is voor een periode van vier jaar. Verbeek volgt de huidige rector Karen Maex op. Verbeek was sinds 2018 universiteitshoogleraar Filosofie van Mens en Techniek en wetenschappelijk co-directeur van het DesignLab aan de Universiteit Twente. Ook is hij honorary professor aan Aalborg University in Denemarken. In zijn werk en onderzoek staat de ethische kant van de relatie tussen mens en technologie centraal.

BERT ZWIEP

is vanaf 29 juni de nieuwe directeur Facility Services voor HvA en UvA. Hij vervulde de functie eerder op waarnemende basis, na het vertrek van Harold Swartjes per 1 mei 2022.

De meest recente personalia vindt u alumni.uva.nl/contact/personalia/personalia.html. Zelf een nieuwe functie? Kent u iemand die iets bijzonders deed of een mooie prijs won? Tips zijn welkom via spui@uva.nl. Zie ook: uva.nl/hoogleraarsbenoemingen.

De meest recente personalia vindt u alumni.uva.nl/contact/personalia/personalia.html. Zelf een nieuwe functie? Kent u iemand die iets bijzonders deed of een mooie prijs won? Tips zijn welkom via spui@uva.nl. Zie ook: uva.nl/hoogleraarsbenoemingen.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

WhatsApp